Single Blog

Motivera mera

Motivera mera

Jag står mitt i en utbildning med alla uppgifter som kommer med den. Däribland ett ska ett självcoaching-projekt redovisas. Plättlätt tänkte jag! Det är ju det här jag gör hela dagarna. Hjälper människor att sätta mål och jobba sig mot dem. Detta har dock visat sig vara mer utmanande än jag kunde tänka mig.

Jag jobbar bäst under press. En klyscha kanske men något som visat sig passa bra in på mig då jag är mycket av en ”i sista minuten” människa. Väntar och drar ut på det tills det inte finns någon tid kvar att spela på. (Jag ler lite när jag skriver detta då jag precis nu får en röst i huvudet som säger ”hur länge ska du ha den begränsande övertygelsen”. Eftersom den här rösten dyker upp blir det lite konstigt att fortsätta men jag ska försöka överrösta henne en stund 🙂 ) I och med att jag tar tag i uppgiften när tiden är på väg att rinna ut blir det utmanande att få något gjort när det inte finns någon tidspress.

Känner du igen dig? Inte så konstigt i så fall. Det är vår motivation som driver oss att genomföra saker. Oavsett om det gäller att fixa middag eller få klart en arbetsuppgift. Motivationen i sin tur kommer utifrån vilken belöning vi kommer att få eller tror oss få. Om belöningen blir mindre tydlig eller ligger långt borta kan aktiviteten vi behöver göra för att ta oss dit bli för mycket. Det behövs en balans mellan hur långt bort i tiden belöningen ligger och hur stor belöningen är. En annan aspekt är repressalierna som kommer med att jag inte genomför aktiviteten. Till exempel: om jag inte fixar middagen så blir jag snart hungrig om jag inte gör något för att bli klar med inlämningsuppgiften händer inget – nu.

Goda råd (dyra)

Nu gäller det alltså att jag följer mina egna råd och skapar min egen tidspress. När mål och handlingsplan är framtagna gäller det att skriva in i kalender. Boka upp datum för delmålen. Krydda med firande på olika sätt för att ge mer belöning.

Nästa mur att göra till bro blir att jag alltid kan slira på tider och uppgifter när det bara gäller mig själv. För att jag ska öka chansen att lyckas bör jag fördela makten över mig själv till någon annan. Genom ett Ulysses kontrakt ska jag se till att ha någon att redovisa till. Någon som i sin tur sitter på belöningen.

När alla bitar faller på plats har jag möjlighet att checka av ännu en målgång. Knyck receptet om du vill – nu kör vi!

Comments (0)

Post a Comment