Single Blog

Nyhetens behag

Det är helt obeskrivligt vackert i Sverige just nu. Jag älskar solen, grönskan och alla människor som vågar sig ut sina stugor. Det är som att allt fler öppnar upp möter varandras blickar, ser varandra på gator och torg. Som att alla ser världen i ett nytt ljus, som för första gången. När var senast du njöt av nyhetens behag?

Första gången

Jag träffade en man i 60 års-åldern häromdagen. Vi hade långt och trevligt samtal där han berättade om olika delar från sitt liv. Efter vårt möte tackade han och uppgav att han varit lite nervös inför mötet. Det fick mig att tänka på den där känslan som vi faktiskt kan mana fram genom att våga lite. Genom att våga prova nytt, göra nytt.

Kommer du ihåg när du var liten och skulle lära dig cykla? Eller första gången du pratade med en, för dig, helt ny bekantskap? Kommer du ihåg när du senast gjorde något för första gången? Kommer du ihåg hur det kändes, innan-under och efter? Spänningen, förväntan och kanske nervositeten?

Hjärna nyheter

Forskningen visar att ett effektivt sätt att forma hjärnan (som vi nu vet är plastisk) är att lära nytt och repetera. Utifrån det kan vi lätt dra slutsatsen att vårt vanliga beteende, som inte öppnar upp för nyheter utan där vi går på rutin, kan hindra våra hjärnor att utvecklas.

Med andra ord kan vi leda oss själva åt det håll vi önskar utifrån att vi tar kommando och börjar forma våra hjärnor; vad ska jag göra idag som jag inte gjort förut och som kan leda mig till den person jag vill vara? Det blir lite som modell-lera men med mer pirr i magen.

Nyhetens behag

Kan vi med detta sagt få begreppet nyhetens behag att få en bredare innebörd? Det kanske inte bara handlar om att den nya leksaken är rolig bara under en begränsad tid. Det kanske också kan syfta till hjärnans vilja att göra, uppleva och lära nytt. Att behaget ligger i känslan av nervositet och förväntan. Att göra nya saker blir lite som att förena nytt(a) med nöje. Du bygger på din hjärna samtidigt som du får ha lite pirr i magen.

 

 

 

 

 

 

 

Comments (0)

Post a Comment