Single Blog

Har du rätt riktning

Målet är fastställt. Det är SMART och attraktivt och du ser med förväntan fram emot målgången. Sen är det som att inget händer. Hur mycket du än tycks anstränga dig kan du inte se att du kommer framåt. Här kan det vara läge att fundera på om du jobbar mot ditt mål eller tvärt om, bromsar och ändrar riktning.

Uppoffringar

En av anledningarna till att människor har svårt att nå sina mål är att de fokuserar på vad de måste ge upp för att nå dit. Det vi sedan tidigare är vana vid inger en trygghet och en bekvämlighet. Det innebär en ansträngning i sig att stoppa in nya uppgifter i vardagen. Nya uppgifter tar också tid från det vi idag gör och vill göra även fortsättningsvis. De vanor vi har är också en del av våra rutiner och invanda mönster som ska ändras kräver uppoffringar som ibland är lättare att fokusera på än målet. I vissa fall är inte heller det målet ska ge värt uppoffringarna, men det går vi i på en annan gång

Som du frågar får du svar

En annan anledning till att målgången kan komma att skjutas på framtiden, eller helt utebli, är din inre dialog. Vilka frågor ställer du dig efter en dag? Vårt hjärna är fantastisk, ställer du en fråga kommer den att göra allt i sin makt för att ge dig ett svar. Frågar du varför du inte kommer ihåg vissa saker kommer den att ge dig råd om hur du ska fortsätta glömma. Frågar du varför du inte lyckas med en uppgift får du tips om hur du kan fortsätta att inte lyckas. Om du däremot ställer frågor som du faktiskt vill ha svar på är det detta din hjärna kommer att servera.

Ibland måste även hjärnan leta runt för att hitta rätt dokument vilket gör att svaret kan låta vänta på sig. Precis som när du för stunden glömt namnet på någon du berättar om vid lunchen på jobbet – så kommer det plötsligt till dig när du tittar på tv med familjen senare på kvällen. Det är inte för inte som vi ibland uppmanas att sova på saken.

Rätt riktning

I sättet på vilket du kommunicerar ditt mål, till dig själv och andra, ingår dina handlingar. Genom att inte bara säga vad du vill utan också visa det ökar ditt målfokus. Är ditt mål att komma i en viss form, visa vägen genom att köpa plagg som skall passa när du är där. Är ditt mål att åka på en resa ställ fram/köp en resväska och planera din packning. Bjud in till  den kommande förändringen. Det kommer att hjälpa dig att även hålla den inre dialogen på rätt nivå. Det ger också upphov till njutning på vägen och en större känsla förväntan.

 

Comments (0)

Post a Comment