Single Blog

Vad definierar dig?

Om vi får höra saker om och om igen så finns risken att vi tillslut tar det som fakta. Jag har flera gånger under mitt liv fått höra att jag är bortskämd. Att jag är född med silversked i mun. Detta av personer som står mig nära. Det har funnits stunder då jag varit på väg att falla över och faktiskt tro på detta. Jag har vissa andra personer att tacka för att jag inte föll över kanten och upplevde mig själv som bortskämd.

Dina val definierar dig

Jag arbetade som undersköterska och jag älskade jobbet, arbetsuppgifterna var så roliga. Dock slet det i hjärta och själ att jobba kvällar och helger, riskera att få jobba julafton istället för att välkomna tomten tillsammans med mina barn. Jag kände att jag behövde ha en förändring, ett arbete som gav mig så mycket tid som möjligt med tjejerna när de var var små. Jag levde varje dag mot mina värden.

Valen jag gjorde efter detta ledde till en mycket reducerad ekonomi och mycket mer kvalitetstid med tjejerna. Här var jag alltså bortskämd för att jag gick från ett arbete (där jag hade utbildning) till ett annat och vidare till studier.

Jag har, med tanke på att jag skriver om det nu, inte kunna släppa dessa kommentarer än idag. Jag har med tiden bara landat i att verkligheten ser olika ut för alla. Jag har gjort mina val och jobbat för att komma vidare för att få det liv jag vill ha. Det har krävt arbete och det har kostat pengar men jag har levt efter mina värden. De som tycker att detta är att vara bortskämd får gärna tycka det.  Att vara född med silversked i munnen är för mig inte likvärdigt med att göra medvetna val som leder vidare i livet.

Din uppgift

Du kommer under hela ditt liv att möta människor som har åsikter om dig. Som jag skrev förra veckan blir vi bedömda i alla situationer, liksom vi själva bedömer andra. Låt bara inte det andra säger om dig definiera dig. Lev efter dina värden och följ ditt hjärta. Ingen vet hur du sliter eller vad du offrar för att nå dit du vill samtidigt som du lever efter dina värden. Tar du bort det som är viktigt och sant för dig tar du bort dig själv. Du suddas ut och ersätts av någon som ska leva ett liv på andras premisser, enligt andras värderingar.

Du är inte en svikare för att du byter arbetsplats, du är inte osocial för att du väljer bort alkohol, du är inte bortskämd för att du vill utvecklas.

Du ska kunna se dig i spegeln och rakryggad stå för den du är och de val du gjort – för din egen skull.

 

Comments (0)

Post a Comment