Single Blog

Slit lite

Jag tror att de flesta drömmer om att vinna storvinsten på lotto eller låta det plötsligt hända med triss. Vi fantiserar om saker vi kan göra och uppleva ”om bara”. Nu är det så att ”om bara” är få förunnat och det finns inga bevis på att pengar är lika med lycka. Jag tror inte att mål vi når med lätthet ger samma känsla som de mål det ligger lite slit bakom.

Måluppfyllelse

Om du tänker tillbaka i livet på de större mål du faktiskt uppnått. Även de som kanske inte varit uttalade som mål. Försök att minnas känslan när du var halvvägs och försök minnas känslan du hade när du uppnått målet. Jag gissar att halvvägs fanns det stunder du mer eller mindre var villig att ge upp. Känslan när målet väl var uppnått varierar givetvis från person till person. Jag gissar den känsla du hade var riktigt bra och fyllde hela dig, för en stund. Längre tid ju mer du ansträngt dig, ju mer du längtat och ju mer du satsat.

Alla mål innebär förändring och förändring innebär alltid att något måste satsas, offras eller läggas till. Detta innebär i sin tur att vi människor, bekväma som vi är, lättare väljer att låta bli. Vi plockar fram övertygelser som tydligt talar för oss vad som kan gå fel och varför vi gör bäst i att låta bli. Vi lutar oss mot tryggheten i ”jag är inte sån” eller ”jag ska bara vänta tills”. Vi låter våra övertygelser om hur vi är styra vår icke framfart och vi förvandlar våra mål till drömmar.

Vilka mål ligger nedpackade i din ryggsäck i väntan på att tiden är inne eller att ”du ska bli sån”? Plocka gärna fram ett av dessa mål, det ska vara ett utmanande mål som kräver en större insats än 30 kronor och ett besök i spelbutiken. Vad är det som gör att detta mål ligger nedpackat? Vilka övertygelser är det som hindrat från att redan nu ha uppnått just detta mål? Var skulle du vara idag om det du satt upp som hinder inte fanns, eller om du hade klättrat över dessa?

Övervinn dina övertygelser

Oavsett hur stenig vägen mot målet är så finns det alltid ett sätt att ta sig vidare, om du inte låter dig stoppas av dina egna (eller andras) övertygelser. Så ta upp ett lockande mål som du stoppat undan i väntan på. Sopa av dina övertygelser och ta första steget. När du sedan, efter slit och släp, väl tagit dig i mål så kan jag lova att känslan som du uppfylls av håller sig kvar längre än om du med lätthet trippat över mållinjen. Detta är också en regel för livet i sig. Om du utmanar dig lite, sliter lite varje dag så kommer också nöjdheten till dig i form av känslan av att ha lyckats. Varje dag.

sofia-signatur-1

Comments (0)

Post a Comment