Single Blog

Har du bestämt dig?

Förväntningar

Att stå i startgroparna för ett nytt år ger många människor en känsla av hopp och nyfikenhet. Detta kan vara startskottet till nya vanor, nya utmaningar eller kanske nytt liv. Det finns ett litet pirr i magen som siar om att något är på väg att hända, något spännande och stort. Vi avger nyårslöften i hopp om att det nya året kommer att uppfylla alla våra önskningar. ”2016 kommer att bli mitt år”! uttrycker vi med glimten i ögat. Och så väntar vi på att allt vi hoppats på ska hända. Nu vet vi ju alla, innerst inne, att det sällan händer något om vi inte själva gör aktiva val och genomför vissa aktiviteter.

Aktiva val

Vet du vad det är du vill ska hända? Att bara gå och önska sig mot ”något” nytt eller bort från ”något” ger sällan kraften att faktiskt gör något. För om vi inte vet vad jag vill så kommer våra val att förbli osedda. Vi trampar på i gamla vanor och (i princip) ingenting kommer att förändras. Det vi kanske inte tänker på är att detta också är ett val vi gör. Vi har alltid ett val, ett val att handla eller ett val att vara passiva. Oavsett vilket så gör vi ett val, medvetet eller omedvetet. För att vi ska bli mer medvetna om vilka val vi har behöver vi oss tiden att bestämma vad det är vi vill.

Bestäm dig

Hur önskar du att ditt liv ser ut om tio år? Ja, det kan tyckas som en lång tid att sätta målet mot men här har du också möjlighet att drömma fritt och önska dig blå :). Hur vill du må, var vill du bo (och hur), vad vill du jobba med, vilka människor har du i ditt kontaktnät? Frågorna kring detta kan vara hur många som helst, det gäller bara att börja. Mitt tips till dig är att skriva ner ett mål gällande hälsa, ett gällande jobb/karriär och ett gällande relationer. När du färdigställt ditt långsiktiga mål är det dags att dra ner detta till en tid närmare nuläget. Var är du om fem år? upprepa proceduren med hjälp av frågeställningarna; ”Hur långt har jag kommit om fem år?” ”Hur mycket närmare målet har jag kommit om fem år?”

Så gör du om samma sak med två- och ett år i sikte. När du är nere på ett år är det så dags att sätta upp en strategi, ta fram delmål (stora som små) som på ett eller annat sätt tar dig närmare målen. Titta också på hur du ska belöna dig när du uppnått något av dessa delmål. Belöning på vägen är viktigt för att ge en extra push och hålla målet i sikte.

Eller låt bli

Att ha ett val (vilket vi alltid har) är bättre än att inte ha något val alls. Det är upp till var och en att välja att agera eller att förbli passiv. Vad du än väljer önskar jag dig ett fantastisk 2016 där alla möjligheter kan öppna sig för dig om det är det du vill.

sofia-signatur-1

 

Comments (0)

Post a Comment