Single Blog

Som man förtjänar

De senaste veckorna har jag funderat över det här med olika uttryck, vad de står för och var de kommer ifrån. Framför allt ett uttryck har väckt frågor hos mig. ”Man får det man förtjänar”, eller ”mår som man förtjänar”. Min första tanke var ”vad är det för stolpskott som hittat på det?” så tänkte jag lite till och kom på att det kanske inte är så fel. Dock beror det mycket på hur det används.

Tjäna ihop till ditt mående

Jag kan på sätt och vis köpa att vi har förtjänat det? Som att vi ”för tjänar” vår hälsa när vi tränar fysiskt eller mentalt så vi sen kan plocka välmående i lön? Det skulle dock betyda att de som inte jobbar/tränar fysiskt och mentalt förtjänar att må dåligt, för de har ju inte tjänat/jobbat ihop något? Jag är alltså med så långt att ja, vi kan genom hur vi tar hand om oss själva må bättre och kanske då kan säga att vi mår som vi förtjänar. Du kan ju också ”för tjäna” det du får genom att genomföra någon form av brott. Blir du påkommen finns risk att du får vad du ”för tjänat”.

Rättvisans felsteg

Det som gör att jag ändå vill förkasta uttrycket är alla de fantastiska, underbara människor som råkar ut för olyckor, sjukdomar eller andra tragiska händelser. Det finns ingen som förtjänar att må dåligt men ändå är det så många människor som går runt och bär oändligt tunga bördor. Är ärrade för livet och tror att det ska vara så utifrån vad de varit med om.

Livet är inte rättvist och ibland tar rättvisan oändligt stora felsteg. Det som är viktigt på riktigt att komma ihåg är att du är värd att må bra.

Comments (0)

Post a Comment