Single Blog

Verklighetens varande

Hur många människor är vi nu som kliver runt på jorden? Hur många är vi bara i lilla Sverige. Enligt magasinet ”Omvärlden” knallar det nu omkring 7,7 miljarder människor på jorden, i Sverige över tiomiljonertvåhundratusen. Och ingen är den andre lik. Alla har sina egna sanningar, sina egna verkligheter. Jag har under veckan fått anledning att fundera mycket på just detta med verklighetens varande.

Verklighetens varande

Från att vi föds så skapar vi våra liv utifrån och kring det vi har omkring oss och det vi får lära oss av andras (upplevda) visdom. Andra vill på gott och ont förmedla till dig det som är sanning för dem. Men vad är sanningen? Vem bestämmer vad som är verklighet? Inom NLP´n finns ett grundantagande som lyder ”Kartan är inte verkligheten”. Det innebär just precis det som jag inleder med, att alla har sin egen syn på vad som är verkligheten.

Tyvärr är det många, alldeles för många, som på olika sätt och av olika anledning skapar sig (för det är det vi gör) en sanning och en verklighet som håller dem tillbaka i livet. En del har en verklighet som säger att de inte duger, att det de gör aldrig är bra nog och att alla  (ALLA) andra är mycket bättre. En del har en verklighet där det är obehagligt och kanske rent farligt att gå ut för att andra kommer att titta och se en massa fel på dem. Ytterligare andra har en sanning som säger att de är dumma och inte fattar något.

Verkligheten i en liten ask

Som sagt var så skapar vi själva vår egen verklighet och väljer våra egna sanningar. Självklart inte till den grad att vi kan välja att solen strålar från klarblå himmel när det är hällregn. Den verklighet vi kan påverka är de sanningar som byggs upp genom tankar i våra huvuden. ”Jag är alltid sjuk”, ”jag klarar inte det” ”människor tycker jag är konstig”, ”jag är lat”….ja du fattar.

Tänk dig att du går och samlar snäckor och stenar på en strand. Visst väljer du de vackraste snäckorna och de lenaste stenarna. Kommer det med en kantstött en så är det för att just den har något visst, något som lockar. Eller när du väljer en bukett blommor på torget eller plockar den själv, återigen är det de vackraste blommorna som får följa med hem. När de vissnar tar du dem ur sin vas och låter dem gå till komposten.

Om det är så lätt att samla vackra stenar och snäckor i en liten ask, eller sätta vackra blommor i en vas. Hur lätt kan det inte vara att bara samla på de bästa tankarna, de snällaste orden och de vackraste sanningarna. Härifrån bygger du hela din värld, skapar din egen verklighet. Vore det inte fantastiskt om den verkligheten var den vackraste på jorden?

 

Comments (0)

Post a Comment