Single Blog

Ringar på vattnet

Du är en del i ett system som är större än du kan ana. Den beståndsdel som är dig närmast är du själv, och du är i dig själv ett system. Den största beståndsdelen är så enorm att det är svårt att greppa. Universum är idag så enormt att vi inte vet var det börjar och slutar. Det vi sällan tänker på är att allt vi gör ger ringar på vattnet.

Ringar på vattnet

Tyvärr kommer dessa tankar utifrån hur jag på senaste tiden sett hur människor behandlar varandra illa. En del gör det utan tanke på att det är det de gör, andra är rent medvetet och utstuderat elaka. Oavsett ger det ringar på vattnet. Alla dina aktions påverkar hela det system du ingår i. Begreppet ”the butterfly effect” syftar till att en än så liten påverkan i en del av ett system kan få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans i systemet. Lite så är det också med ringar på vattnet. Vi vet ju faktiskt inte hur stor påverkan vi kan göra med de saker vi gör.

Jag har mött människor som tappat hoppet om mänskligheten utifrån det bemötande de fått från andra. Tack och lov kan ringar på vattnet sprida vänlighet och göra gott också. Vi behöver bara vara lite mer vakna på vad vi gör och hur vi gör det. Ta med i beräkningen när vi när vi agerar hur det vi planerar att göra kan tänkas påverka systemet.

En droppe i havet

Kanske tänker du att ett leende, en dörr som hålls upp eller att på något sätt se en annan människa är som en droppe i havet. Det kan tyckas att en droppe i havet är av obetydlig vikt. Ser vi till the butterfly effect så kan vi inse att en droppe i havet kan vara avgörande för framtiden. Det har visat sig att hövlighet på arbetsplatsen kan sänka sjukfrånvaron med 38% (klicka här om du vill läsa mer). Snacka om positiva ringar på vattnet med bara liten påverkan.

Ta hand om dig och andra♥

Comments (0)

Post a Comment