Single Blog

Tid och pengar

Jag fick i veckan en tydlig koppling mellan tid och pengar. En som du kanske inte upptäckt tidigare.

Jag gissar att jag inte är ensam om att till och från jaga tid, söka minutrar som ger utrymme för lite mer görande eller kanske inte görande. Bara häromdagen hade jag samtal med en kvinna som beskrev en hektisk vardag, full fart från dag till kväll. Det fanns alltid något att göra.

Du har säkert varit med om möten som blivit inställda som genererar i att du får tid du redan trott du använt. Härom kvällen hade jag en sak inplanerad  som inte blev av vilket gav mig fyra timmar. Fyra timmar extra, fyra tomma timmar. Jag kan så här i efterhand inte för mitt liv förstå vad som åt upp tiden men det var uppenbarligen inga problem att fylla tiden.

Fylla hålen

Jag är uppvuxen med uttrycket ”det finns alltid hål att stoppa pengarna i” vilket betyder att om det kommer in extra pengar under en period så kommer större fodringar som ett brev på posten. Inte särskilt uppmuntrande och som allt annat vi lägger fokus på så blev detta såklart en sanning.

Nu visade det sig att tid fungerar på samma sätt (och kanske mer sanningsenligt) som pengar. Finns det lite mer av varan så finns också mer uppgifter att fylla tiden med.

Spargrisen

Vi uppmanas, och lär oss mer och mer, att spara pengar. Spara för att kunna göra saker, spara för oväntade utgifter. Tiden däremot, som uppenbarligen fungerar på samma sätt (och kanske i än högre utsträckning) får vi inga lektioner i hur vi sparar. Om nu tid är pengar så är det väl lika viktigt att spara tid. Jag skulle till och med vilja hävda att det är ännu viktigare ur ett hälsoperspektiv.

Jag är fullt medveten om att tiden rinner i från oss på ett annat sätt än pengar. Det tid som gått är borta men det kommer ju ny. En ekonomilärare jag hade på högskolan sa till oss att pengar kan aldrig ta slut – det kommer alltid nya. (Det är förövrigt det jag kommer ihåg bäst från alla de lektionerna.) Det samma gäller ju tid, så länge du är lyckligt lottad och får uppleva ännu en dag.

Sparandet när det handlar om tid landar i prioriteringar och vad vi väljer att göra med tiden. Hur vi investerar i vår egen tid. Min syn på att spara tid är att se på din kalender på ett nytt sätt. Många gånger har vi kalendrar som är fullbokade och ingen tid finns för oväntade händelser. För att detta ”sparande” ska fungera så behöver du bläddra lite framåt i kalendern. Om någon vecka eller två (eller åtta) så finns det helt säkert dagar som ännu är helt tomma? Ta en sån dag och gör ett stort X över hela dagen. Du kan inte längre boka in något på den dagen. Den är sparad. När du så kommer dit så väljer du hur du vill göra ditt uttag, alltså hur du vill använda upp din tid. Som att göra ett uttag på från banken.

Comments (0)

Post a Comment