Single Blog

Valbart

Vi gör dem hela tiden, valen. Stora och små. Vissa säger sig inte kunna ta beslut men sanningen är att vi tar beslut hela tiden. Frågan är bara hur du vet att du gör rätt val, tar rätt beslut. Beslutet är ditt och det är valbart.

Valbart

Jag läste om en kvinna som var oförmögen att ta några beslut över huvud taget. Hon hade opererat bort någon del i pannloben och kunde inte besluta sig för de enklaste saker. Inte att resa sig ur soffan, ta en kopp kaffe osv. Men det är inte du och du har alla chanser att ta beslut och göra val. Det som lockar dig till beslut är den förväntade belöningen som kan komma ur beslutet Det troliga är att det som hindrar dig är rädslor. När dessa två krockar ställs vi inför mer utmanande beslut och det tråkiga är att det ofta är rädslorna som vinner. Vilket gör att vi blir kvar på samma plats med önskan om förflyttning mot belöning.

Säg att du är riktigt trött på ditt jobb, du vill säga upp dig och börja plugga för att komma vidare. Eller du kanske vill starta eget så du får styra din egen tid och jobba med det du verkligen älskar. Målbilden blir tydlig i båda fallen. Du vill ta steget att utvecklas och förverkliga dina drömmar. Det som hindrar är troligen rädslor. Rädslan för att misslyckas, rädslan att släppa tryggheten i det som redan finns. Kanske också rädslan för att resultatet inte blir som du tänkt dig.

När dessa rädslor kommer smygande kommer undanflykterna som ett brev på posten. Jag själv levde på att jag är trygghetsnörd så jag kan inte… Tills jag fick frågan: ”Oj vilken begränsande övertygelse, hur länge har du tänkt ha den?” Det var som att komma längst in i en återvändsgränd och det enda alternativet vara att vända om och göra slag i sak.

Våra rädslor visar sig också i att vi uttrycker att vi inte är värda att få det vi drömmer om och ännu en gång kommer undanflykterna.  Även dessa är ofta uttryckta i ”ja men…”

Friskt vågat

Vi hade bokat en snorklingstur häromdagen. Alla som känner mig väl vet att en av mina största skräcker är hajar. Jag är fullkomligt livrädd, ja även i badhus (och fullkomligt medveten om det löjliga i detta). Hade jag låtit min skräck bestämma hade jag suttit på båten och tittat på alla som snorklade runt i vattnet. Belöningen lockade mer och så länge jag inte var ensam i vattnet kunde jag njuta av havet under ytan. Detta kanske är ett dåligt exempel men ändå samma sak på något sätt.

När Jocke valde frukost i morse fanns två yoghurtar att välja mellan. Två!  Aftonbladet eller Expressen. I detta fall i form av röd eller gul sylt tillsammans med yoghurt och granola. Valet föll på den gula efter resonemanget: ”den röda bör vara jordgubbssylt, jag tar den gula för det vet jag inte vad det är.” Tänk om vi skulle testa under en vecka eller två att gå på den linjen. Kanske inte ohämmat välja det inte vet något om (det kan sluta illa). Men i alla fall släppa våra ”ja men” och bara göra det vi vill och förutsätta framgång.

Jag hoppas du haft en riktigt fin alla hjärtans dag och spritt kärlek och glädje omkring dig.

Vi har några dagar kvar i sol och värme innan vi vänder åter till Sverige

Comments (0)

Post a Comment