Single Blog

Fruktstund

För en tid sedan fick jag hänga med Molly under en eftermiddag. Molly är sådär härligt obrydd om utmaningar och problem som kommer i livet. Hon tar lite för givet att människor hon möter vill samma saker som hon, är snälla och nyfikna precis som hon. Det ger livslust och väcker eftertanke att få dela världen med en tjej som ser det bästa i varje dag.

Fruktstund

Molly är 6 år och jag frågade vad de får göra i förskoleklassen. Svaret var så briljant:
”Ibland har vi fruktstund”. Molly valde, utan en blinkning, att plocka fram den bästa stunden på en dag i förskoleklass. Vilket svar presenterar du när du får frågan ”vad får du göra på jobbet?” Hittar du de bästa stunderna med de roligaste uppgifterna. Eller blir det till att rabbla upp hur slitigt det är på jobbet och hur mycket du har att göra. Att kollegorna inte ställer upp och att chefen inte förstår dig? Jag fattar att det är tufft. Jag är fullt medveten om att väldigt få arbeten innehåller bara roliga uppgifter.

20 dagars test

Jag vill inte vara den som är den men jag tror tyvärr att Mollys inställning till arbete (och livet) kommer att förändras. Hon upptäcker att alla inte vill och tycker precis som hon – förhoppningsvis lär hon sig att uppskatta det då det är mycket utvecklande. Hon upptäcker också att det finns dagar då jobbet inte lockar lika mycket som andra dagar. Då gäller det att komma ihåg fruktstunden. Den stunden på dagen eller den arbetsuppgift som är den absolut bästa.

Kommer du på dig själv med att faktiskt påpeka allt det tråkiga och jobbiga på jobbet eller under en dag så kommer här en utmaning. Bestäm dig för att under 20 dagar bara prata om dina fruktstunder, dina bästa stunder. Allt annat lämnar du åt sidan. Vill du utmana nu kan du lätt tala om för mig att det inte finns några bra stunder på dina dagar. Fine! Svara bara på frågorna ”vilken var den bästa stunden idag” och ”vad är det bästa som hänt idag”. Genom att ställa frågan som om vi förutsätter att något var bäst kommer din hjärna att leta tills den hittar svaret. Genom att börja så kommer du presenteras fler och fler bra stunder ju längre tid du håller på.

Syftet är att styra om ditt tankemönster till att bara hitta de saker som är bra. De andra försvinner inte men du lägger inte fokus på dem – precis som Molly. Testa gärna på din familj, dina vänner, och kollegor. Har du någon i din närhet som du uppfattar som gnällig kan du hjälpa honom/henne att bryta sitt tankemönster. De blir troligen gladare på kuppen. Du kan, om du vill, också testa att programmera dina dagar genom det första du gör på morgonen är att ställa dig frågan: ”vad vill jag ska hända idag?”

 

 

 

Comments (0)

Post a Comment