Single Blog

Krav och prestation

Vad ägnar du dina dagar åt? Hur genomför du dina arbetsuppgifter hur är du som kollega? På vilken nivå utför du din träning och hur välplanerad är din kost? Hur tar du hand om dina nära och kära? Gör du det du gör, på det sätt du gör det, för att du vill, eller gör du det som du tror förväntas av dig? Går krav och prestation hand i hand eller är de på kollisionskurs?

Prestation

Jag har kommit att fundera mycket på detta med krav på sista tiden. Både i privata sammanhang och genom de klienter jag haft förmånen att jobba med framkommer att kraven vi har/ställer på oss själva är på både gott och ont. Jag kan inte se någon anledning till att inta alltid göra sitt bästa och sträva mot bästa möjliga resultat. Vad finns det för anledning att inte önska det bästa?

Jag tror det handlar om rädsla. Rädsla för att misslyckas. Men vad är att inte göra sitt bästa i alla lägen? Det blir väl det samma som att ge upp, förlora utan att ens satsa. Jag menar inte att vi ska lägga ribban på en omöjlig nivå (vad nu omöjligt kan vara). Men att vi behöver ett mål som kräver sin ansträngning. Jag tror, att om vi inte vågar försöka eller satsa, så gör vi inte mer än precis det som krävs och då kommer vi troligen att bara med nöd och näppe ta oss över ribban.

Det bästa

Vad innebär det då att göra sitt bästa i alla situationer, att prestera på toppen av sin förmåga i alla lägen? Det är här jag  blir fundersam. Jag har haft klienter och personer i min direkta närhet som uppger att de inte haft några krav på sig hemifrån. Jag kan givetvis bara svara på hur det varit för dem i min direkta närhet men efter lite bollande med frågan håller även de andra med. Det har funnits krav men de har aldrig behövts uttalas. Det är också här det kan bli farligt, om vi tror att något förväntas av oss. Eller om vi, genom de krav vi ställer på oss själva, pressar oss själva till yttersta gränsen för vad vi klarar.

Jag förstår om du nu börjar undra om jag inte säger emot mig själv eftersom jag nyss påtalat att det viktigt att göra sitt bästa i alla situationer. Men nej. Det är något jag kräver av mig själv och förväntar mig, ja till och med förutsätter av människor jag jobbar med eller har i min närhet. Det är dock viktigt att ha en förståelse för nivåer. Att vad som är det bästa i en stund inte nödvändigtvis är på samma nivå i en annan stund.

Det bästa i nivå

Jag menar alltså inte att du alltid ska prestera så bra som du någonsin gjort eller bättre. Snarare att var och en av oss gör sitt bästa utifrån de förutsättningar vi har för stunden. Vårt bästa kan alltså variera utifrån inre och yttre förutsättningar. (De inre kan vi också styra över men det tar vi en annan gång).

Som exempel på yttre förutsättningar kan vi ta vädret. Nu har vi ishalka och dåligt väglag på många delar av Sverige. Även om vi på bästa sätt kör fram och tillbaka till jobbet så gör vi det inte lika bra som när det är sommarväglag. Ett annat exempel är min förmåga att koncentrera mig. Även om jag gör mitt bästa är förmågan olika i början av en arbetsdag jämfört med efter ett långt möte. Jag kan springa det snabbaste jag kan idag och imorgon utan att springa lika fort. Jag gör mitt bästa i alla situationer men nivån på mitt bästa varierar.

Krav och prestation hand i hand

Om du håller med mig om att vi bör kunna kräva av oss själva att göra vårt bästa och att vi kan förvänta oss detta även av andra. Då bör du också hålla med om att krav och prestation går hand i hand. När vi tror att andra förväntar sig mer än vi klarar eller vi kräver av oss själva att alltid ligga på samma nivå. Då kolliderar krav och prestation.

Comments (0)

Post a Comment