Single Blog

Stanna upp

Gissar att titeln får de som känner mig att höja på ögonbrynen och, lite i smyg, kalla mig för hycklare. Men håll er kvar en stund så hoppas jag vi snart är på samma våglängd igen. Som jag tidigare påtalat behöver jag fart framåt för att ladda och behålla energin. Jag vill att det händer saker och mår bra av att göra (sen är aktiviteten inte avgörande). Däremot behöver jag också stanna upp, om än kanske kortare stunder, för att lyssna. Lyssna inåt och känna efter.

Budskap

Jag var på NLP-föreningens års-konvent för en tid sedan. Aldo Civico var på plats för att i två dagar dela med sig av sitt arbete med konflikthantering. Bland mycket annat lyfte han vikten av att ta till sig de budskap som våra kroppar ger oss – hela tiden.

Jag jobbar ju mycket med känslor, var de sitter och hur de ser ut. Ofta i syfte att byta ut, förstärka eller ta bort. Det som är viktigt att komma ihåg är att alla de känslor vi har vill säga oss något. Och alla känslor vill oss väl, även om oro, frustration ilska och andra känslor upplevs som dåliga (många pratar också om bra och dåliga känslor).

Var, hur och varför

Om vi kan vara överens om att alla känslor är bra och vill oss väl bör vi också vilja ta till oss av vad de vill säga oss och det är där vi behöver stanna upp. När känslorna svämmar över och ”tar över” kan det  vara mycket utmanande att, på egen hand, titta närmare på dem. Därför är det bra att träna innan. Det är också bra att träna på detta för att det ger naturliga pauser (där det fortfarande är aktivitet) och ökad självinsikt.

Genom att, vid några tillfällen varje dag stanna upp och fråga sig själv: var känns det just nu i min kropp? Hur känns det och hur ser det ut? Varför känns det så, vilket är budskapet?

Frågorna kan vara bra att använda i andra sammanhang också. Jag tror att samhället skulle se helt annorlunda ut om var och en gav sit tid att stanna upp och ställa sig dessa frågor inte bara gällande hur det känns i kroppen. Var är jag? Hur kom jag hit och Hur vill jag gå vidare? Varför – är jag här, kom jag hit, vill jag vidare…

Det börjar med dig men sprid gärna frågorna

 

 

Comments (0)

Post a Comment