Single Blog

Marinera mera

Under större delen av mitt liv har jag sett ner på mig själv. Inget jag gjort har varit tillräckligt bra. När jag har beröm och uppmuntran från andra har jag besvarat det med ”äsch det var väl inget” eller nåt sånt. Så började jag min personliga utveckling. Vi utvecklas såklart som människor under hela livet, i olika takt och i olika perioder. Jag syftar här på den tid jag lagt ner på att titta på mig själv. Resan med mental träning och utmanande, ifrågasättande människor. Plötsligt började jag säga tack när jag fick höra att jag gjort något bra. Det fick jag lära mig att det skulle man göra. Konstigt nog hjälpte det inte. Min spegelbild förändras inte. Hur mycket jag än tackade var jag ändå inte nöjd med min egen prestation. I våras fick jag ännu en nyckel och häromdagen tror jag att jag låste upp dörren. Det handlar om att marinera mera.

Spegelbild

Hör du till dem som strävar efter att alltid göra lite bättre. Du kan färdigställa och checka av men i nästa stund tänka på hur du kunde ha gjort det bättre. Eller kanske ser du det som självklart att du har gjort en hel arbetsuppgift/arbetsdag/arbetsvecka, för det gör ju alla andra. Det handlar bara om att göra sitt jobb? Saker som är ”självklara” att göra är ingen bedrift. Så såg jag på det. Den som tittade tillbaka på mig i spegeln var inte särskilt imponerad av mina bedrifter. Det hände mer ofta att spegelbilden istället undrade ”vem tror du att du är” än något annat.

Sanningen

Jag satt i bilen häromdagen med en av mina döttrar. Jag minns nu inte vad vi pratade om men jag kom plötsligt på att jag är ganska bra. Som att jag hittade dörren dit nyckeln jag fick i våras passade. Det började med att påtalade hur duktig någon var. Så kom jag på mig själv med att fundera över vad duktigt egentligen betyder. Jag tycker till exempel att folk som kan tapetsera är helt grymma. Wow vad de kan. Och ekonomer som kan allt om debet och kredit och kan trolla med siffror, de är ju helt amazing. Jag skulle kunna fortsätta genom varje kunskap som finns men poängen är just att det är kunskap.

 

När jag påtalar för någon som kan tapetsera att jag är imponerad så rycker han eller hon på axlarna och svarar att ”det är inte svårt”. Det är såklart inte svårt för den som kan, precis som allt annat, kan vi så kan vi och då är det plötsligt ingen bedrift längre. Vi går genom livet i kunskapstrappan från omedvetet inkompetenta till omedvetet kompetenta i allt vi gör. På toppen hamnar tyvärr många av oss också i en omedveten inkompetens om hur briljanta vi är. Var och en av oss är amazing vi behöver bara lära oss att marinera i känslan av excellence.

Marinera mera

När fick du en komplimang senast? Vad gjorde du med den? Har du lärt dig att säga tack?  Har du lärt dig att marinera dig i det du fått höra? Nästa gång du får höra hur bra, fin, duktig, effektiv eller whatever du är så är det dags att marinera. Väj ett sätt att spara denna positiva kommentar inom dig. Till exempel lägger du en hand på hjärtat när du säger tack, tar ett djupt andetag och fyller hela din kropp med just detta. Låt känslan av hur bra du är sprida sig från ditt hjärta ut i hela kroppen och marinera dig i känslan.

Testa, du har allt att vinna. Din spegelbild kommer också att briljera vilket gör att du för varje gång ni möts blir dubbelt så fantastiska.

 

Comments (0)

Post a Comment