Single Blog

Semester

Just nu fylls sociala medier med bilder på Prosecco som hälls upp i höga glas, hängmattor, stränder och solnedgångar över vatten. Alla med samma tillhörande, smått jublande text, semester!

Återhämtning?

Semester beskrivs av Wikipedia som ”avtalad ledighet under ett visst antal av årets dagar” fackförbund påtalar att semester är en lagstadgad rätt till ledighet. Det finns dock ett syfte med ledigheten – att du ska hämta kraft och återhämtning från det arbete du lagt bakom dig.

Samtidigt så är semesterstress ett begrepp som flitigt används vi denna tid sedan flera år tillbaka. Du får ledigt och riskerar att bli mer stressad än under tiden du arbetar. Vad beror detta på? Han vi glömt bort hur det ska kännas att slappna av? Eller har vi helt enkelt så bråttom att hinna så mycket som möjligt på de veckor vi tilldelats att vi helt enkelt pressar schemat till bristningsgränsen? Och nu finns inte någon kollega eller chef att vända oss till för att få lättad arbetsbörda.

Sitt still och gå sakta

Jag satt häromdagen i en fantastik trädgård, fylld av ljuva dofter, lugnande, sorlande ljud och växtlighet i alla möjliga färger. Jag bara satt där, stilla, och lät vindens lätta bris skölja alla härliga dofter över mig. Så blundade jag och bara lät mig vara där. Hur ofta tillåter vi oss att göra så? Att bara vara, en längre stund. Jag ser människor i bilar och på gator som skyndar fram i jakt på, jag vet inte vad, men fort ska det gå. Inte en enda ser jag som stannar upp och vänder blicken mot himmelen för att känna in tacksamheten för dagen. Varför inte ta semestern och ledigheten till att träna på att gå sakta? Andas med magen och känna in nuet med alla sinnen?

Det behövs givetvis en balans mellan jakten (på vad det nu är) och sittandet. Själv blir jag utmanad och stressas av att inte göra något alls under en för lång tid. Din uppgift, och ditt ansvar, är att hitta din balans. Det bästa vore om du dessutom förmår att behålla balansen när semestern är slut och vi får skåla och fira oss tillbaka till jobbet.

Jag tar semester från bloggandet en tid nu. Jag finns däremot kvar när du ringer och vill boka tid för att redan nu planera hur du ska bli ditt bästa jag.

 

 

 

Comments (0)

Post a Comment