Single Blog

Lagar och regler

En ung kvinna som för tillfället är på resande fot berättade för mig om två incidenter hon nyligen var med om. Hon beskriver två händelser där hon haft problem, hinder har dykt upp som hon stått relativt hjälplös inför. Vid båda dessa tillfällen har räddaren i nöden visat sig i form av en äldre man som utan onda avsikter och utan att kräva något i gengäld klivit in och löst situationen. Kanske inte helt enligt regelboken, kanske till och med utanför sina befogenheter men smidigt och lätt löst situationen. En väninna jag pratade med idag berättar en liknande händelse. Utifrån en situation hon befann sig i beskriver hon hur personer klivit utanför sina befogenheter för att göra det bästa för stunden. Ibland är det bättre att be om ursäkt än att be om lov.

Lagar och regler

För många år sedan när jag jobbade på skola så fanns där en vaktmästare. Helt ärligt, en sån där butter farbror som lät lite muttrande när han blev tilltalad. Han var min räddare i nöden. När jag bad om hjälp med vad det än var så löste han problemet. Han talade såklart om att så här fick han inte göra egentligen men… Det fanns några såna personer på den arbetsplatsen. Som gav av sin tid utanför sina uppgifter. Som klev utanför sina ”rättigheter” för att se till att allt fungerade så bra som möjligt för verksamheten.

I ett samhälle, i ett system, behövs lagar och regler. Det är jag helt med på. Det är när reglerna helt börjar sakna undantag som jag vill protestera. Jag vet massor med människor som når fantastiska resultat tack vare att de läser mellan raderna och till och från kliver utanför regelverket.

Hemlig kompis

Tyvärr upplever jag att dessa människor blir färre och färre. Var har alla räddare i nöden, alla skyddsänglar tagit vägen? Är de kedjade av sina paragrafer och regelverk? Är de fast i en vardag där tiden att se och stötta andra inte finns. Tidigare, kanske fortfarande, fanns en övning i skolan som gick ut på att vara en hemlig kompis. Alla fick i uppgift att vara extra snäll mot en utlottad klasskompis utan att berätta vem. Göra snälla saker och vara extra hjälpsam mot just den här personen under en vecka. Kanske är det detta som krävs för att vi ska få tillbaka känslan för och viljan att hjälpa till. Prova. Lotta fram vem du ska vara hemlig kompis till denna vecka

 

Comments (0)

Post a Comment