Single Blog

Minnets memoarer

Litar du på ditt minne? Jag kan ha alla möjliga tider och uppgifter i huvudet samtidigt som jag inte har en aning om vad jag tog fram till kvällens middag. Minnet är så fascinerande och många gånger gör det som det vill vilket betyder att du mycket väl kan bli lurad. Det är som en variant av viskleken och vi gör den med oss själva. Ta en titt i minnets memoarer och passa på att forma din framtid.

Vilket minne!

Forskning har påvisat att det finns fyra sorters minne. Ett där du lagrar dina automatiserade mönster som motoriska och intellektuella färdigheter. Lite som ett muskelminne, ”det sitter i ryggmärgen”. Ett annat minne fungerar som ett inbyggt lexikon, faktaminnet där alla kunskaper du fått genom läsning eller undervisning sparas. Så har vi minnet som bevarar dina perceptuella upplevelser, här hittar du dina vanor, som det brukar vara. Det fjärde är det minne du har av tidigare händelser av ditt liv. Här finns din upplevelse av vad som har hänt.

Det som gör det hela spännande och som samtidigt bjuder på fantastiska möjligheter är att du troligen blir lurad. Utifrån att minnet behöver en hel historia, utan lösa trådar, så hittar det på och fyller luckor om det behövs. Låt oss säga att du blinkar 15 gånger på en minut (alltså 7200 blinkningar på en åtta timmars arbetsdag) allt du inte ser när du blinkar finns ändå i ditt minne för att hjärnan behöver ha hela berättelsen.

Det finns således stor risk att det där som hände för en vecka, eller tre år sedan, har modifierats för att bättre passa in i ditt minnes mönster. Det är mycket troligt att du också minns händelser som ”de brukar vara”. Har du bytt din röda bil mot en grön är det troligt att du på parkeringen letar efter en röd bil till dess du grävt ytterligare i minnets memoarer och kommer på att du har nya perceptuella upplevelser att gå efter.

Möjligheten

Om vi nu ändå inte, till fullo, kan lita på vårt förflutna varför inte ta chansen att skapa helt nya minnen till framtiden, innan vi är där. Hur vill du att ditt 2018 ska sluta? Vilka episoder vill du ha med i dina memoarer? Skriv ner dem nu! Du kommer inte att sitta på sanningen om 5, 10, eller 50 år så varför inte bestämma i förväg vad ditt minnes memoarer ska innefatta.

Kom ihåg

Så klart har du massor av härliga minnen och kunskaper som inte är att föringa. Det jag menar är att vi kanske ska vara vaksamma på är de snabba svar vi ger os själva till och från, bilen på parkeringen ett exempel. Likaså möjligheten att minnet skapat sig själv för att bättre passa in. Kom ihåg att inte låta dig luras och kom ihåg att redan nu skriva ned vad du vill minnas senare. Skriv ner minnets memoarer.

Comments (0)

Post a Comment