Single Blog

Hemmablind

Har du tänkt på hur mycket vi, de flesta av oss, tar förgivet? Vi rör oss i samma miljöer, i samma umgängen och uppgifter dag ut och dag in och reflekterar inte över vad vi har omkring oss. Sommarens eventuella miljöombyte kanske öppnar upp våra ögon för allt fantastiskt vi faktiskt har i vår närhet i vardagen. Utan att reflektera över detta är det dock lätt att bli hemmablind igen.

Trollslända

Vi följer med i de årstider som året bjuder oss på. Kanske vi njuter lite extra av en frisk höstdag där solen förhöjer färgen lönnlöven begåvats med. Eller kanske vi tänker på gnisslet som ljuder under våra fötter när vi tar steg i en snöfylld vintervärld. En kort reflektion över det som händer omkring oss för att sedan vara där igen, hemmablind.

Vi utför samma arbetsuppgifter, på samma sätt dag efter annan. Till och från någon gång per år ser vi kanske över alternativa och mer effektiva arbetssätt, för utvecklingsens skull. Det är såhär det ska vara. Vi har inte kapacitet att varje dag, hela tiden tänka på vad och hur vi gör.

Om jag har rätt så lever en trollslända bara en dag. Den har en dag på sig att uppleva och suga i sig av allt förunderligt som finns runt omkring den. Tänk att vakna upp med samma utgångsläge som en trollslända, det är denna dag idag som gäller och allt jag möter är nytt för mig. Hur skulle du förhålla dig till det du ser då?

Spegelbild

Jag är övertygad om att det kan vara bra, utvecklande och upplyftende att se över de miljöer vi befinner oss i och försöka se saker ur nya perspektiv.

Jag tänker dock att det nog ändå inte är lika utmanande som att göra det samma med sin egen spegelbild. Inte heller lika givande. För hur det än är, miljön du befinner dig i och människorna omkring dig har du ytterst liten möjlighet att förändra. Det du kan ändra är dig själv, dina tankar, din attityd och din inställning till saker och ting. Du kan byta platsen du befinner dig på genom att förflytta dig själv. Du kan ändra människorna omkring dig genom att byta umgängeskrets.

Det som består är du och utmaningen ligger i att ta en titt i spegeln. Fundera över vilka uppdateringar du behöver göra för ha styrfart framåt under hösten. Hur ska du göra för att inte bli hemmablind för dina egna fel och brister och riskera att glömma eller dina styrkor och resurser?

Comments (0)

Post a Comment