Single Blog

Minsta motståndets lag

För vissa är det en konst att lära sig säga Ja, för andra är det en konst att lära sig säga Nej. Alla behöver vi nog hitta balansen i Ja och Nej. Plättlätt egentligen. Och frågan är hur långt vi skulle kunna gå om vi följde minsta motståndets lag, på rätt sätt.

Minsta motståndets lag

Att följa minsta motståndets lag handlar i grund och botten om den lathet vi (de flesta) människor har inneboende. Att vi gärna tar den lättaste vägen för att slippa ta i. Men tänk om vi har fel? Tänk om vår ansträngning att göra det så lätt som möjligt för oss, att följa minsta motståndets lag, faktiskt är det som tar energi ifrån oss. Tänk om minsta motståndets lag handlar om något annat. Kanske så enkelt som Ja eller Nej i rätt stund.

Genom att noga överväga och tänka igenom varje beslut vi  tar anstränger vi oss mer än nödvändigt. Så även om vi strävar efter att undkomma ansträngning och slippa motstånd i så hög utsträckning som möjligt så få vi det motsatta. Kanske utan att ens förstå varifrån vår trötthet kommer. Om du använder dina Ja och Nej vid rätt tillfällen så kommer du lättare framåt. Det tar inte särskilt mycket energi att gå på magkänsla, det är ju som att tänka med hjärtat, eller magen. Det är så självklart som de lärdomar som vi har sitter i ryggmärgen.

Jag gissar (eller vet) att de vanor du har bara händer. När du borstar tänderna på morgonen, lägger nycklarna i ficka efter att du låst dörren eller när du slår koden till ditt bankkort så låter du det bara hända. Du ”tänker” inte på det, det sker utan minsta motstånd. Du låter det ske, går på magkänsla och säger Ja i rätt stund.

Följ ditt hjärta

I många sammanhang är det tankar som stoppar vår framfart. Frågor som har till uppgift att ge oss riktning mot Ja eller Nej.  Vi kan komma på att vi vill, eller inte vill någonting. Men istället för att gå på magkänsla och göra det som känns rätt så väljer vi att vältra oss i frågor i hopp om att minimera motstånd och göra det som komma skall så lätt som möjligt. Vi analyserar och vill hitta de snabbaste och lättaste vägarna för att uppfylla vår vilja.

Har du någon gång haft svårt att somna så kan du lättare förstå vad jag menar. Du ligger i sängen, du vill sova men ju mer energi du lägger på att somna desto längre ifrån sömnen kommer du. Om vi kan enas om att det är lättare, mindre ansträngande att gå på magkänsla och låta det hända än att göda motståndet med tankar, varför då inte låta kommande Ja eller Nej komma som av sig själv.

Kom ihåg att du bör undvika att ta några beslut när du har en dålig känsla i kroppen. Då kan du inte på samma sätt lita på din magkänsla. Då finns risk för att du ger dig själv fel svar. Å andra sidan ska du nog undvika att ta några beslut alls när du är i fel tillstånd.

Comments (0)

Post a Comment