Single Blog

Är detta sant?

Jag är så fascinerad av människor, av de flesta jag möter eller hör talas om. Nu kan ju denna fascination vara både på gott och ont. I vissa situationer går det till och med så långt att jag undrar ”är detta sant eller händer det bara i mitt huvud”.

En defekt i den sociala kompetensen

Wikipedia meddelar att Social kompetens handlar om en individs förmåga att samspela med andra individer, företrädesvis med andra personer. Vi är alla olika och samspelet mellan personer varierar, de flesta av oss har ändå en viss grund inbyggd ryggraden. En del människor går dock runt med en defekt i sin social kompetens, utan att veta om det.

Jag fattar att vissa människor är så bra att de inte behöver falla in i ledet eller anstränga sig för att passa in. Jag är helt med på att de inte i någon situation någonsin behöver förändra sig. De är näst intill jordens åttonde underverk och alla borde ta efter dem. Om vi då bara leker med tanken att Wikipedias beskrivning av begreppet social kompetens stämmer överens med verkligheten. Att social kompetens handlar om att anpassa sig utifrån situation och vem eller vilka som är närvarande i den givna situationen. Kan det då vara så att just dessa människor har en defekt i sin sociala kompetens?

Är detta sant eller händer det bara i mitt huvud?

Jag ser förändring dagligen i mitt arbete. Jag är så imponerad och fascinerad av människor som vågar sig på förändring. Det är inte alltid en lek då all förändring börjar med dig själv. Det krävs mod att gå på djupet av sig själv för att se var förändringen kan börja. Det krävs mod för att uppnå självinsikt, på riktigt. Det krävs mod att våga titta på sin förändringspotential.

En del personer som jag träffar kommer med inställningen att ingenting är
möjligt. Livet har gått i stå och inget återstår. När dessa människor plötsligt uttrycker en vilja funderar jag på om det verkligen händer eller om det är mitt önsketänkande som talar.

I andra fall, gällande personer som jag inte möter i min yrkesroll, ställer jag mig samma fråga. Händer detta på riktigt? Jag har lärt mig att det finns människor till allt och jag borde inte längre förvånas. Nu gör jag trots allt det, förvånas och fascineras. Lika mycket av människors ovilja att förändras som av människors mod och vilja att förändras.

Du har allt att vinna

Vissa människor vill inte förändras och det är helt ok (de kommer ändå att göra det då förändring är en naturlig del av livet). Hör du till dem som har turen att ha människor i din närhet som vågar tala om för dig att de önskar mer av dig så ta dig tid att lyssna. Du har allt att vinna och inget att förlora på att höra dig för med nära och kära om det finns något de önskar att du gjorde annorlunda eller mer av. Kanske du redan vet svaret?

Förmågan att samspela med andra handlar, för mig, inte om att vara den som kan och vet bäst eller att tala om för andra vad de ska tycka, tänka och känna. Att vara trevlig, visa lite ödmjukhet och lyssna in andra är kanske en av grunderna i social kompetens. Saknar du dessa förmågor kanske du har en defekt i din sociala kompetens. Visa lite mod och starta din förändring.

P.S jag ber om ursäkt om du upplever viss sarkasm i detta inlägg. Jag är medveten om att den finns där och mitt syfte med detta är enbart att väcka en känsla, inte att såra eller förringa någon. Hoppas du kommer tillbaka nästa vecka

Comments (0)

Post a Comment