Single Blog

Omstart

Jag gick förbi en förskola häromdagen och fick höra en strålande idé av en flicka som lekte med sina kompisar. Jag har ingen aning om vad som föranledde detta briljanta förslag men det har mindre betydelse. Hon ställde den klockrena frågan ”kan vi börja om leken”. Har du känt att det till och från skulle vara skönt med en omstart.

Omstart


Jag tror att de flesta av oss vid flera tillfällen faktiskt haft en omstart. En nystart av något vi provat förut men kanske inte kommit i mål med.  Vi har kvar tankarna på att det inte gick vid tidigare försök och bär kanske med oss en känsla av misslyckande redan från början. Tänk om vi då istället kunde göra som den här flickan föreslog och börja om, inte bara göra om. Allt som var bra i tidigare scenario tar vi med in i den nya leken men vi får möjlighet att finslipa och redigera det som inte riktigt var som vi önskade.

Tänk om vi visste att vi när som helst kunde trycka control alt delete och bara börja om. Då skulle våra rädslor för att misslyckas troligen inte ha lika stor makt över oss. Om vi dessutom hade förmågan att se livet mer som en lek så skulle vi troligen också kunna njuta mer av det.

Du väljer när

Det kanske inte i alla lägen är möjligt att göra om och göra rätt. Barnen kan med lätthet ta bort en lillebror ur sina lekar eller ändra vad de nyss sagt till något helt annat. De kan förflytta sig i tid och rum med vad som verkar vara ljusets hastighet. Som vuxen är det mer utmanande att börja om beroende på vilken situation vi hamnar i. Vi behöver använda oss av vår förmåga att förhålla oss till situationen för att få det resultat i känsla som vi önskar.

Vi behöver dock inte flytta till en ny stad, byta jobb eller familj för att starta om. Hamnar vi i situationer vi situationer vi upplever att vi vill agera annorlunda i kan vi direkt ändra oss.  Är du till exempel i konflikt med någon annan vinner du på att ta ett djupt andetag och fundera på hur du vill vara. Vilket är ditt budskap och hur ska du på bästa sätt få fram det till mottagaren? Har du fram till den punkten agerat på ett sätt som inte ligger i linje med detta – starta om. Du kan alltid ändra dig och ditt agerande, hur mottagaren agerar kan du dock aldrig styra över. Här skiljer vi oss från barnens lekar där det på förhand beslutas hur alla inblandade ska reagera och agera.

 

Comments (0)

Post a Comment