Single Blog

Aktivitet eller produktivitet

Skillnaden mellan att vara aktiv och passiv vet vi alla. Att välja att vara passiv och luta sig tillbaka är många gånger samma sak som att lägga över ansvar för resultat på andra. Vi tappar såväl styrfart som riktning. Så aktivitet är att föredra, eller?

Aktivitet eller produktivitet?

Är det en skillnad i att vara aktiv och att vara produktiv och hur påverkas vi av skillnaden? Jag hävdar ju att aktivitet är nyckeln till att komma vidare. Även de minsta steg och de lättaste göromål kan leda oändligt långt när de läggs samman med andra. Att börja är att vara på väg.

Tänk dig att du ska ut på en resa. Du har packat, varje steg är planerat med incheckningar och byten fram till slutstationen. Vad händer nu om du kliver på fel tåg eller hoppar av ett stopp för tidigt? Du har agerat men resultatet blev inte som du tänkt dig. Du har i alla fall brutit din planering och resultatet låter vänta på sig. Att göra rätt sak vid rätt tillfälle är skillnaden mellan  aktivitet och produktivitet.

Vad, hur och varför

Att bara göra leder dig inte säkert mot de mål du satt upp. Är det inte rätt väg spelar det ingen roll hur många små steg du tar. Det blir det samma som att luta sig tillbaka och låta någon annan styra. Därför är det så viktigt att se över sina dagar. Att veta vad jag gör, hur jag gör det och varför jag gör det är avgörande för att komma framåt och i rätt riktning.  Det tar på krafterna att vara aktiv, det är som det ska. Att vara aktiv och produktiv föder också ny energi att jobba vidare med. Som att tanka i farten, hur smart som helst.

Kom också ihåg att vi alltid har möjlighet att göra om och på nytt sätt om vi tappar riktningen. Feedbacken vi får när vi kliver av vid fel hållplats har ju, om inte annat, lärt oss något.

Till sist, en motsägelse

Att bara göra leder dig inte säkert mot målet. Därmed inte sagt att det kan vara givande att bara göra. Genom att veta varför så blir det genast mer produktivt – det kan till exempel vara mycket produktivt att titta på tv om du på det sättet får återhämtning. Även göranden som tar dig åt fel håll kan vara givande då du alltid lär dig något av resultatet. Det kan till och med vara givande att kliva av vid fel station om du tar det på rätt sätt – tänk vad mycket du kan upptäcka här om du är öppen för det.

 

Comments (0)

Post a Comment