Single Blog

Den här världen är större än oss

Det duggar tätt av tips och råd om hur vi ska lyckas med våra löften till oss själva. Nyårslöften i all ära, jag tänkte gå emot strömmen och inte beröra detta ämne nämnvärt idag. Den här världen är större än oss.

Något är galet när vi tvingas slåss för våra rättigheter

Förra veckan skrev jag om hur vi växer ur våra motgångar, att ensam blir stark och det står jag fast vid. På sista tiden har det dock blivit mycket tydligt att samhället också kräver av oss att vara starka – ensamma på ett sätt som jag upplever som oacceptabelt.

Dagen före julafton skickades en liten bebis, med sjuktransport, från barnakuten i en stad för operation i en annan. Allt utföll som önskat och bebisen mår nu bra – tack för fungerande sjukvård. Redan på juldagen blev pojken utskriven och familjen var fria att åka hem. Mamma och pappa har nu tillbringat tre dygn i samma kläder, pojken har inga rena kläder utan är inlindad i filtar. Utan bil, utan barnvagn förväntas de nu ta sig tillbaka till sin egen stad och sitt hem på egen hand. Eftersom vi, vanliga människor, inte vet vilka rättigheter vi faktiskt har och de som vet (eller borde veta) inte berättar det för oss blir svårigheter svårare än nödvändigt. När vi är i utsatta situationer ska vi inte behöva slåss för våra rättigheter. Jag skulle kunna göra detta inlägg hur långt som helst med exempel. Exempel från myndigheter, kommuner och landsting, men ska inte trötta ut er med detta. Vi blir starka genom att utkämpa våra ensamma fighter, vi behöver ändå kunskapen om hur. Vi behöver få veta vad vi ska fråga efter eller be om.

Att gör skillnad.

De flesta av oss vet vilka skyldigheter vi har men har bilvit mindre upplysta om vilka rättigheter vi har möjlighet att använda oss av. Så många av oss har möjligheter att göra skillnad för andra bara genom att berätta. Berätta vilka frågor som ska ställas, berätta vart gemene man kan vända sig för att få hjälp eller stöd. Det är inte självklart för alla. Det är inte ens självklart vilka frågor som kan ställas för att få rätt hjälp. När vi är mitt uppe i en motgång är vi inte ute efter att få höra ”stå på dig” vi behöver ett ”hur”.

Om du råkar arbeta på en arbetsplats där du, i din roll blir en auktoritet, ta inte för givet att din kunskap är något alla besitter. Det ingår faktiskt i din yrkesroll att informera. Om du inte har ett sådant arbete så berätta om dina erfarenheter, vi behöver vägleda varandra till allas fördel. Du kan så enkelt göra ofantlig skillnad för andra människor.

Tacksamhet

Vi lever i ett land där vi har ett bra skyddsnät. Vi lever i fred
och majoriteten av oss har mat för dagen och tak över huvudet. Jag är oändligt tacksam för alla människor som i sin yrkesroll eller på sin fritid bidrar till samhällsnytta och den välfärd vi har. Vi behöver bara bli lite bättre på att ta hand om varandra. Ensam blir stark men vi behöver få veta hur.

Den här världen är större än oss

Tillhör du dem som avlägger nyårslöften så finns det ett löfte jag önskar att du lägger till i din lista. Lova att göra skillnad för andra i den uträckning du kan, det behöver inte ens kosta dig något. Sanningen är den att den värld vi lever i är större än var och en av oss och vi kan med lätthet göra den till en bättre plats för oss alla.

P.S Efter en lång dag och kväll bestående telefonsamtal fram och tillbaka fick familjen en trygg sjuktransport hem till sin stad. Detta tack vare människor som gjorde lite mer än vad som krävdes av dem i sin yrkesroll.

 

Comments (0)

Post a Comment