Single Blog

Ensam är stark, eller?

Det finns ett talesätt som lyder ensam är stark. Jag skulle nog vilja döpa om detta talesätt till: ensam blir stark. För visst finns det stunder då vi känner att det inte spelar någon roll vad vi gör, ingenting fungerar. Vi sliter och kämpar men det verkar inte som att proppen vill gå ur och vi kommer inte framåt. Det är lite som ketchupeffekten för precis när vi är redo att ge upp så ser vi en ljusning eller så har allt bara löst sig. När vi tagit oss igenom en sådan prövning så har vi också blivit så mycket starkare, vi har höjt ribban för vad vi klarar. Till nästa gång är vi redo för än större utmaningar.

Faran i ensam

Ok, så vi växer och blir starkare av de prövningar och utmaningar vi utsätts. Vi ska dock komma ihåg att det kan finnas det faror med att slita helt på egen hand. Du ska själv komma på alla briljanta idéer och du ska testa de mindre briljanta. Det kan också vara lättare att ge upp när orken tryter om det inte finns någon eller något att luta sig mot.

Du är inte ensammare än du gör dig

Jag tror att många av oss ryggar för att visa våra svaga sidor och på så sätt ger vi oftast sken av att vi är orubbligt starka. Att vi klarar vad som helst på egen hand. Många av oss backar för att be om hjälp när det verkligen kniper för att vi tror (eller tycker) att vi ska klara oss själva.

Häromdagen satt jag på en lunch med kollegor. Samtal om ditten och datten och jag berättade att jag fastnat i ett projekt jag för stunden jobbar med. Ett projekt som tar mycket av min kraft i anspråk. Tio minuter senare hade jag fått nya vägar att prova och nya kontakter att ta för att komma vidare. Jag bad inte om hjälp, jag berättade bara om min situation, visade en av mina svaga punkter.

Med detta vill jag säga att om du öppnar dig för dig andra och delar dina tankar även när du inte är på topp så behöver du inte utkämpa dina strider ensam. Visserligen ligger arbetet kvar i dina händer men du kan få tips och råd på vägen. Dina ensamma fighter kan underlättas om du öppnar upp och låter din omgivning veta att du, just nu, inte är så stark. Det är en utmaning i sig att visa sina svaga sidor således också något vi växer av. Så smart. Ensam blir stark!

Comments (0)

Post a Comment