Single Blog

Ekologicheck

System i ditt liv

Alla ingår vi i olika system, system som innefattar allt det vi har omkring oss. Alla våra system utgår från oss själva och byggs på utåt. Vi har ett system på arbetet där våra kollegor, kunder, chefer  ingår i systemet. Ett annat system är vår familj där olika familjemedlemmar ingår. Vi ingår alltså i ett antal olika system där det största av dem är jorden med alla dess invånare.

Människor går runt i sina system hela dagarna och gör saker på rutin, du och jag gör det också. Utöver dessa rutinmässiga handlingar fattar vi också medvetna beslut som ska leda till än det ena än det andra. I NLP finns ett grundantagande som lyder ”alla beteenden har en positiv intention”. Detta betyder att vi vill uppnå något positivt med de handlingar vi utför, även de vi utför på rutin. Vi är, ibland omedvetet, ute efter egen vinning.  Exempel: Väljer jag att inte gå upp när väckarklockan ringer kan den positiva intentionen vara att jag är utvilad när jag väl väljer att gå upp?

Ekologicheck

Det vi kan missa i vår iver att nå dit det är tänkt att handlingen ska ta oss är att göra en ekologicheck. Att vara impulsiv och gå på magkänsla är bra, så länge du kan lita på din mage. Om du däremot inte alltid kan lita på din magkänsla kanske du ska tänka en gång till. Att göra en ekologicheck innebär precis det. Tänk en gång till och ställ dig frågan: är detta bra för mig och hela mitt system. Exempel: Väljer jag att inte gå upp när väckarklockan ringer kan jag visserligen vara mer utvilad när jag väl väljer att gå upp, men är detta bra för mig och hela mitt system? 

Även om jag får, vad jag tycker är, en strålande idé bör jag alltid ställa mig frågan ”är detta bra för mig och hela mitt system?”. Vilka konsekvenser får detta i förlängningen för mig själv och hur kommer övriga som ingår i det aktuella systemet att påverkas? Exempel: Väljer jag att inte gå upp när väckarklockan ringer kan jag visserligen vara mer utvilad när jag väl väljer att gå upp , men hur påverkar det mig i en förlängning? Finns det andra i mitt system som påverkas av att jag tar sovmorgon? 

Styr dina system

Vi kommer alla någon gång att drabbas av andras positiva intentioner. Om dessa positiva intentioner påverkar oss negativt upprepade gånger kan vi välja att förhålla oss till detta på olika sätt. Vi kan välja att rycka på axlarna och fortsätta som att inget hänt. Vi kan också välja att flytta ut de personer som, genom sina handlingar, påverkar oss negativt längre ifrån oss i de system de ingår i. Jag pratade med en kvinna häromdagen som berättade att hon nästan helt flyttat ut en person ur det system de delade. Detta var ju i sig också en handling som hade en positiv intention. Precis som alla andra handlingar kan det även här vara bra med en ekologicheck.

För att vi ska må så bra som vi kan göra bör vi kanske till och från se över våra system. Rensa, flytta om och lägga till för uppnå lugn, harmoni och välmående. Vilka personer vill vi ha närmast och vilka mår vi bäst av att flytta längre ifrån oss? Vi bör dock vara medvetna om att en än så liten omflyttning påverkar hela systemet, mycket eller lite. Handlingar som påverkar delar av det aktuella systemet negativt är sällan helt bra för oss själva.

 

sofia-signatur-1

Comments (0)

Post a Comment