Single Blog

Har du slutat lyssna?

Lyssna

Jag har tänkt på det flera gånger tidigare och blev häromdagen påmind under ett samtal. Människor har blivit sämre på lyssna och uppmärksamma. Jo jag vet att jag säkerligen trampar vissa på tårna nu men vill ändå sticka ut hakan lite. Håller du inte med mig är det som vanligt helt ok. Mitt jobb går till stor del ut på att lyssna och ställa frågor och jag älskar det. Det är när jag inte jobbar som jag märker detta mest. Människor har slutat lyssna på andra, men pratar gärna själva, om sig själva.

Alla människor har behov av bekräftelse, det ligger i vår natur. Som samhället ser ut idag när vi alla sliter för att prestera, hinna med och göra ”rätt”, försvinner tid (och kraft) att se och uppmärksamma andra. Detta gör att gemene man får och ger mindre bekräftelse samtidigt som den eftersöks i högre uträckning. Vi har på detta sätt skapat en negativ spiral där alla kämpar för att synas och höras och vi har så fullt upp med att söka bekräftelse att vi missar att ge.

Än värre är att också att tiden vi lägger på att bekräfta oss själva också minskar i vår jakt på andras bekräftelse. Det finns i grunden ett nära samband mellan vårt behov av bekräftelse och vår självkänsla (ju lägre självkänsla desto större blir vår jakt på bekräftelse). Jag skulle tro att ju mer vi ”tävlar” med andra i vår jakt på uppskattning och bekräftelse desto mindre gör vi oss själva, i oss själva.

Det är nu det du gör märks.

Detta i sig låter inte så positivt. Och jag tror tyvärr att de största bekräftelsesökarna uppnår motsatt effekt. Vi orkar helt enkelt inte lyssna längre. Det positiva i detta är att det är nu som det du gör för att bekräfta andra märks och ger bekräftelse tillbaka till dig själv. Jag har sagt det förut men det är värt att lyftas igen. Vänd på steken, börja lyssna, se och lyfta dem du har omkring dig. Uppmärksamma andra! Tala om för kollegorna hur bra de är, berätta för din livskamrat varför han eller hon är den du vill vara med. Ju bättre du blir på detta desto större känner du dig, i dig själv. Din egen bekräftelse kommer på köpet. Det är dock viktigt att du inte “hittar på” utan ärligt uppmärksammar och påtalar när du uppskattar något eller någon.

Ta hand om dighjärta

Vi behöver också ta oss tiden att lyssna inåt. Bara vara, gärna i en miljö (olika för alla) som ger utrymme för våra inre röster. Jag har idag tillbringar dagen vid havet, ensam med en hund. Vatten är för mig den mest njutningsfulla av miljöer och havet med dess dofter slår allt. Här är det lätt att låta tankarna komma och gå och bara låta själen få sitt. Idéerna får flöda fritt och jag lägger inte tid på annat än att lyssna. Jag tror idéerna kommer tillbaka när jag behöver dem som bäst nu vill jag bara ladda.

 

sofia-signatur-1

 

Comments (0)

Post a Comment