Single Blog

Fred eller vardagsmakt

En önskan

Det kan vara lite tidigt att börja prata julklappar men en önskan tar jag mig rätten att slänga ut i etern. Fred på jord, hur klingar det i dina öron? Just nu känns freden minst sagt lång borta och en, tyvärr, ganska ouppnåelig önskan. Jag kan lätt lova att det är en önskan som aldrig kommer att infrias. Om inte…

Hjältar och vardagsmakt

Vi kan börja med att konstatera att det runt om på vår vackra jord lever människor i skräck och förtryck. I våld och svält. Vi skickar en slant till olika organisationer och hoppas att dessa pengar kommer till rätta i någon del av världen. Det ska vi givetvis fortsätta med. Hjältarna som far jorden runt och jobbar för en bättre värld behöver allt stöd de kan få. Jag tänker dock att det inte kommer att räcka. Vi behöver alla bli bättre på att nyttja våra chanser till vardagsmakt.

Om vi, utan att bli inskränkta, tittar lite närmare. Undersöker vår närhet och öppnar ögonen för hur det ser ut på våra egna gator, på våra skolor och arbetsplatser. För att vi ska kunna förändra världen behöver vi starta inifrån och fortsätta utåt. Vi får helt enkelt börja med oss själva. Alla har vi möjlighet att, genom vårt beteende, få andra människor att ändra sitt beteende. Jag är säker på att världsfreden börjar med god vardagsmakt i mindre men hjärtligare skala.

Ödmjukhet och respekt.

Vi har ingen skyldighet att hålla med andra men vi har, genom vardagsmakten, en skyldighet att behandla våra medmänniskor med respekt (även de som innehar en annan åsikt).  Tyvärr finns det personer som inte kan visa andra människor respekt. Som inte alls förstår eller tycker att det är ok att andra innehar en annan åsikt än den, som för dem, är sann. Men det finns ju ingen sanning, ingen verklighet. Eller rättare sagt, det finns lika många sanningar/verkligheter som det finns människor på jorden. Ingen är rätt och ingen är fel, beroende på vem vi frågar. Vill du nå ut med din åsikt, få människor omkring dig att tycka mer som du? Det är helt ok, inte så lätt kanske, men helt ok om du gör det med ödmjukhet och respekt.

Konflikt till allas fördel.

Enligt Nationalencyklopedin är konflikt det samma som konflikt sammanstötning, kollidera, råka i strid eller kämpa. Utifrån det vill jag understryka att en värld helt utan konflikter vore ganska grå och trist eftersom det skulle betyda att jorden var befolkad av nickedockor. Alla med likadana frisyrer och kläder, med samma smak för mat, film, musik och nöje.  Nej, jag är absolut för att människor ska stå (och i vissa fall kämpa) för sina åsikter. Det är sättet som (tyvärr) en stor del av människosläktet framhäver sin åsikt som skrämmer mig. 

Fred i julklapp?

Vill du vara med och förändra världen (även om vi kanske inte får freden i julklapp) så börja med dig själv. När du går och lägger dig ikväll, bestäm dig för vad du ska göra imorgon för att förgylla dagen för någon annan. Vad ska du göra för att ”pass it forward” och får ringarna på vattnet att bli större och nå längre. Du kan inte förändra världen bara för att du förändrar dig själv, men genom att du förändrar dig så kan du förändra världen.

sofia-signatur-1

 

 

Comments (0)

Post a Comment