Single Blog

Styrfart

Högvarv, lågvarv, halvtakt. Vi har alla olika hastigheter vi växlar mellan i vardagen. Ibland för att vi upplever att vi måste, ibland för att vi vill och i bland ”går det av bara farten” utan att vi reflekterar över det. För att komma framåt och vidare behöver vi ha koll på när det är dags att växla upp eller ner.

De flesta av oss börjar den här tiden på året att längta, längta efter en (troligen mycket) välbehövlig semester. Tiden har sin gilla gång och det må så vara. Saken är bara den att om du har ett mål att jobba mot och inte gör mer än du absolut måste så tappar du lätt farten framåt. Målet riskerar att bli suddigare i vardagslunken när vi går på sparlåga. Så hur ska du göra för att hålla fokus på målet under sommaren?

Det finns stunder när allt rullar på,  inte ett moln syns på himlen, problemen och fartguppen lyser med sin frånvaro. Du känner i hela kroppen att du snart, snart, går över mållinjen. Då får du troligen också extra energi, kraft att ta i och öka farten lite till. Du vet att du kan och utan att det egentligen känns så ökar du farten lite till,  för om en stund får du vila. Faran i detta kan ligga i att det går för fort om du plötsligt kommer till en tvär kurva och du ställs inför ett utmanade val. Om du inte är uppmärksam kan det också gå så fort att du missar nya möjligheter och alternativa vägar som kanske tar dig ännu snabbare mot målet.

När du stöter på hinder på vägen kan det vara utmanande att hålla fokus på målet. Många av oss har förmågan att göra hindren så mycket större än de faktiskt är, eller behöver vara. Alla vägar bär till Rom heter det, vilket egentligen betyder att oavsett vilket sätt du arbetar på eller vilken metod du använder blir slutresultatet detsamma – så länge du har fokus på målet. När hindren uppstår framför dina ögon och du ställs inför vägval är det lätt hänt att tappa farten framåt. Även om hindren du upplever kräver att du hittar nya vägar (vilka ibland kan upplevas som omvägar) behöver du ha tillräckligt med fart framåt för att hålla balansen i kurvorna.

Det bästa är en välavvägd balans mellan de hastigheter vi växlar mellan. Gasa när den ökade farten ger extra energi, bromsa i god tid innan de tvära kurvorna kommer och håll en tillräckligt hög hastighet för att inte tappa balansen och fortfarande kunna styra åt det håll du vill. Bästa möjliga hastig är nog ändå den där som ger oss tid att stanna upp och njuta av nuet.

sofia-signatur-1

 

 

Comments (0)

Post a Comment