Single Blog

Framåt och vidare

Visst är det lätt att älta de negativa upplevelser vi går igenom och kanske ännu lättare de misstag vi gör. Det är för de flesta så enkelt att vi inte ens behöver anstränga oss för att älta, det kommer av sig själv.

Problemet med ältandet är att du sällan mår särskilt bra av det. Med ältandet kommer  allt som oftast ett dåligt humör, ett allt för kort tålamod och en hög grad självömkan. Många har också förmågan att dra med sig andra i sitt ältande. Det blir som ett tåg där fler och fler vagnar kopplas på loket och bara följer rälsen framåt, det krävs en omkoppling i spåret för att loket ska byta bana. Handen på hjärtat, vad får du ut av ältandet, vad får du ut av att vara lok eller vagn i negativatåget?  Troligen ingenting positivt.

Du kan inte ändra på ditt förflutna, inte ens det som nyss hände, i skrivandets stund är det ingen som kan resa tillbaka i tiden. De flesta av oss kan inte ens, i detalj, redogöra för det som har varit. Så varför lägga fokus på och älta negativa händelser när det inte får dig att må bra och kanske inte ens är sant? Varför lägga fokus på det du egentligen inte kommer ihåg. Jag ska förtydliga vad jag menar, jag är ju inte ute efter att hänga ut er alla som dementa. Har du lekt viskleken? Leken där du får ett ord eller en mening viskad i ditt öra och du ska viska vidare (samma sak) till nästa person som viskar vidare till nästa som… ja du vet. Det resultat som kommer fram i slutänden är sällan det samma som det som först presenterades. Det är på samma sätt vårt ältande, speciellt när vi kopplar på vagnarna på loket. Sanningen förvanskas och vissa fall försvinner helt på vägen.

Jag utgår ifrån att du vill framåt och vidare och jag utgår ifrån att du vill må bra på din väg framåt. Så från och med nu, älta mera! Älta alla positiva, glada, lyckliga, kärleksfulla och lyckade upplevelser du är med om. Berätta för dina nära och kära, vänner och kollegor vilken fantastisk morgon du haft, berätta om dina spännande och utvecklande möten, berätta om regndroppen som träffade dig mitt på näsan. När du ältar händelser som du mår bra och blir glad av så gör det inte heller så mycket om du slirar lite på sanningen.

Till saken hör att du faktiskt kan påverka din framtid, hur du väljer att göra det, hur du väljer att må om några minuter är upp till dig. Se till att dina tågvagnar är positivt inställda och hoppa inte på ett tåg som kokar över av negativt ältande – det kommer troligen att spåra ur inom en snar framtid.

 

sofia-signatur-1

Comments (0)

Post a Comment