Single Blog

Dags att deklarera

Så var det den tiden på året igen. Du ska redovisa dina inkomster och dina skulder. Vissa får pengar tillbaka och andra får betala en slant till. Vi vet alla att detta behövs för att samhället ska fungera för att det skyddsnät vi trots allt har ska vara någorlunda i balans. Denna deklaration är en årlig återkommande aktivitet. Lika säkert som att gräset växer dimper kuvertet ner med uppmaning om redovisning en gång om året.

Självdeklaration

Jag är långt ifrån ekonom men tänkte ändå komma med några tänkvärda ord kring detta ämne. Hur ofta gör du en självdeklaration i ordets rätta bemärkelse? Alltså hur ofta ser du över vad du har investerat i dig själv, hur du ”sparat” och ”spenderat” dig själv. Du kommer inte att få ett kuvert i brevlådan där du ska svara upp för vad du har tjänat, vilka tillgångar du har och vad du eventuellt är skyldig dig själv. Detta är i mina ögon minst lika viktigt, om inte ännu viktigare. Du är, i din kropp och ditt sinne, ett eget ”mini”-samhälle som ska fungera i många år och i många olika områden. Har du en stor del ”kvarskatt” så riskerar flera av åren att falla bort liksom förmågan att fungera i de sammanhang du vill fungera.

Även om du inte får  uppmaning om denna självdeklaration på posten kan det vara ett ypperligt tillfälle att ta skatteverkets plastade kuvert som en påminnelse om att du senast den 2 maj ska lämna in självdeklarationen (till dig själv). Har du kvarskatt så ska den vara betald senast i november, har du galet mycket att betala tillbaka kanske du kan göra en avbetalningsplan med dig själv.

Så fram med papper och penna och skriv ner: på vilka sätt har du investerat i dig själv under det senaste året? Vad har du för resurser (besparingar)?  Vad har du ”tjänat” och på vad? Vad har du för ”skulder” till dig själv? Gör en plus- och minuslista och se var du hamnar. Får du tillbaka eller blir du återbetalningsskyldig? På vilket sätt ska du investera din eventuella återbäring, så den är ännu större nästa år. Hur ska du betala tillbaka så att du blir dig själv skuldfri?

På mitt eget kvarskatt-konto hamnar detta år hälsa (och lite annat fiffel) vilket jag tänker betala tillbaka med, bland annat, oräkneliga joggingturer, kärlek och mentalträning. På pluskontot hamnar utveckling, vilken jag kan använda till ännu mer självförverkligande. Jag hoppas att jag ligger på återbäringssidan i alla delar av livet till nästa år.

sofia-signatur-1

 

 

Comments (0)

Post a Comment