Single Blog

ATT UNDVIKA ATT BLI OLYCKLIG ÄR INTE VÄGEN TILL LYCKA

Det är väl få saker (känslor) som är så eftertraktade som lycka. Jag tror vi alla strävar efter att leva ett lyckligt liv. I vår ständiga jakt på lycka kan vi dock fastna i just jakten och med det hindras från att faktiskt vara lyckliga på vägen. För att ens vara på väg behöver vi veta vad det är som gör oss lyckliga och ”att undvika att bli olycklig är inte vägen till lycka”. (citat från filmen: Hector and the search for Happines   https://www.youtube.com/watch?v=iWFVAIbIkS4)

För många år sedan var jag på utbildning i Aten under en månad. Det var ett resebolag som arrangerade utbildning för blivande guider. Här fick vi lära oss att de flesta människor inte reser till något utan ifrån något. Det handlade om att komma bort från kyla, bort från arbete eller bort från vardagen. Detta är det som jag minns mest från den utbildningen och ju mer jag tänker på det desto mer tragisk låter det. Om detta är ett faktum så lever vi större delen av våra liv på väg mot lyckan och kanske (än värre) på flykt från olyckan. Vi håller oss i vår vardag (eller låter den hålla oss) och längtar till helgen, ledigheten, festen och..lyckan.

Lyckokaka eller lyckokarta?

Vad gör dig lycklig? Förutom när du planerar för semestern eller framtiden (som kommer med lycka?). Vet du det eller låter du andra tala om för dig hur du bör agera och vad som bör göra just dig lycklig? Köper du det som står i lyckokakan med hull och hår eller gör du om det till ditt och väljer din egen lycka?

Jag vill inte vara på väg mot lyckan. mindmap2Jag vill leva i den. För att jag ska kunna göra det behöver jag fundera på vad som gör mig lycklig och vara tacksam för all lycka jag (faktiskt) har omkring mig i min vardag, lycklig var dag. Min mindmap/lyckokarta kommer att bli oändlig, jag planerar att fylla på den hela tiden.

Hur ser din lyckokarta ut?

sofia-signatur-1

 

Comments (0)

Post a Comment