Single Blog

Vilken är din verklighet?

Den ouppnåeliga verkligheten

Albert Einstein lär har uttryckt att verkligheten finns, men den går inte att komma åt – för då förändras den. Niels Bohr ska istället ha sagt att verkligheten inte finns utan skapas när vi försöker komma åt den. Vilken av dessa ”sanningar” du tycker är mest tilltalande har mindre betydelse. Det är vad dessa två beskrivningar av verkligheten vill säga dig som kan ge dig kraft. Båda innebär ju i grund och botten att du själv kan skapa din egen verklighet.

Jag menar inte att du kommer att vakna imorgon med alla dina önskningar uppfyllda för att du har valt det. Du kan däremot välja hur du vill se på den verklighet du lever i och göra det som krävs för att komma dit du vill.

Så vad behöver du fylla dina dagar med för att vara tillfreds i din verklighet just nu? Hur kan du ladda dina dagar med lite extra skimmer? Själv är jag inte speciellt förtjust i vintern, det är kallt, halt och mörkt. Jag har lätt för att dra upp luvan och böja ner huvudet som ett försvar för att stänga ute denna (onödiga) årstid. Så gick jag en promenad med min en av mina döttrar som genast gjorde mig uppmärksam på hur ofantligt vacker allt runtomkring mig var. Hon gav mig sin bild av verkligheten och den var fantastisk. Fortfarande kall men otroligt vacker.

Hur är du i din verklighet?

När jag för en tid sedan bytte arbetsplats sa min chef till de nyanställda att nu fanns möjligheten att bli precis den de ville vara, för detta var början på något nytt, ett oskrivet blad. Jag vill påstå att denna förändring kan du genomföra precis när du vill, inte bara i helt nya situationer. Vi har ju redan olika personligheter i olika sammanhang. Vi agerar och handlar inte på samma sätt hemma med familjen som på arbetet så varför inte bara bestämma vem och hur du vill vara i alla olika sammanhang? Vad vill du att andra ska säga om dig, hur vill du bli ihågkommen? Eller ännu viktigare, vad vill du själv vara stolt och tacksam över hos och med dig själv?

Din verklighet är bara din

Det är dock viktigt att komma ihåg att din verklighet är just din. Vad din familj, dina vänner eller kollegor upplever är deras verklighet. Det stora i detta är att du, genom att du finns, kan förändra verkligheten för människor i din omgivning också, det sker automatiskt. Så ta en stund i kväll och fundera över hur dina val och handlingar påverkar människor du möter. Vad kan du göra imorgon för att göra en, om än så liten, positiv förändring i någon annans verklighet?

Lyft blicken och sök efter nya upptäckter och testa, hur långt kan ett leende ta dig?

sofia-signatur-1

Bild av: Maja Lundblad Åhs

Comments (0)

Post a Comment