Single Blog

Vem är du?

Jag skulle kunna säga att jag blivit slarvig. Efter att strikt sett till att lägga ut ett nytt inlägg varje torsdag har det blivit mer och mer sporadiskt. Jag har dock inte blivit slarvig. Jag har valt att dra ner på bloggandet till förmån för andra göranden. Det har från början varit viktigt för mig att det jag skriver ska ge något till den som läser. Väcka tankar och funderingar kring utveckling och en nyfikenhet kring att utforska sig själv. När jag inte haft något (enligt mig) vettigt att skriva så har jag valt att vara tyst. Om du som läser får något ut av det som skrivs är du mer än välkommen att kommentera.

Med det sagt. Nu har jag (enligt mig) något vettigt att säga.

Metaforer

Många coacher, framför allt de som har NLP med sig använder sig mycket av metaforer i sin coaching. En metafor kan ge så mycket större genomslag än rakt och tydligt prat. Eftersom jag älskar tecknad film av typen Disney och Pixar så har jag lätt att hitta metaforer just här. Jag vet att jag tidigare nämnt Doris i Hitta Nemo. Hon förekommer ganska ofta i mitt huvud då hon är mycket klok (men glömsk). Jag har klienter som påtalar att de är  ”rädda att något ska hända” eller att det ”hoppas att inget händer”. Marlin, Nemos pappa, säger till Doris att han lovat Nemo att aldrig låta något hända honom varpå Doris svarar att det var en konstig sak att lova. ”Då kommer aldrig någonsin något att hända honom”.

Är det vad vi önskar? Att inget någonsin händer oss? Nej. Jag är övertyga om att vi alla önskar att det händer oss saker mest hela tiden. Hur tråkigt skulle livet annars bli?

Drömmen

När vi väl kommit fram till att vi faktiskt vill att saker ska hända är det ju bra att vi också kommer fram till vad detta skulle kunna vara. Det är min starka övertygelse att alla har drömmar och önskningar men de får förbli just detta av olika skäl. Det kanske kräver för mycket av oss för att ta steget. Det är obekvämt med för stor förändring. Jag har också klienter som väljer att sätta sitt liv åt sidan till förmån för andra.

Jag har den senaste tiden kommit i kontakt med människor som på ett eller annats sätt drabbats av Covid 19. Inte så konstigt med tanke på att alla i världen är drabbade. Det som slagit mig är hur många av dem väljer att se det som händer som möjligheten att växa. Vissa som blivit av med jobb kan uttrycka att ”jag har tänkt på att slut ändå så detta är bra”. Eller, ”nu kan jag söka den där utbildningen jag velat ha men inte sökt för att jag haft jobb”. De här människorna har haft jobbet som ett hinder i deras egen utveckling. Något som stått i vägen för drömmen.

Skapa din verklighet

Om jag var en tecknad figur skulle jag nog vara Doris i ”Hitta Nemo”. Hon är klok och snäll och tar livet med en klackspark eftersom hon glömmer det som nyss hände. Inget kan störa hennes tillstånd och hon tror gott om alla.

Frågorna till dig idag är:

Vem skulle du vara om du var en tecknad figur och varför?

Vad är det du låter stå i vägen för dina drömmar och ditt liv – vad behöver du göra för att något ska hända?

Min senast sedda tecknade film är Vaiana. Så mycket underliggande betydelser på just det här temat. Hon bara gör. Går på det hon i sitt hjärta känner är rätt, även om samhället säger något annat och hon bryter mot normerna.

Var rädd om dig

Comments (0)

Post a Comment