Single Blog

Studsmatta

Du vet när man var liten och hoppade studsmatta. När man ramlade och inte kunde komma upp för alla andra fortsatte hoppa. Så är det att vara vuxen.

Studsmatta

Jag har analyserat metaforen, vänt och vridit på den sen jag fick höra den för några veckor sedan. Det finns flera betydelser i den och alla blir så sanna. Ibland känner jag mig just så. Som att jag är den som ramlat och inte kommer upp eftersom världen och människorna i den har så bråttom och det går så fort att marken inte är fast under mig. I andra fall kan jag känna mig som en av dem som fortfarande hoppar. Tar jag mitt ansvar där och då? Hjälper jag den som ramlat att komma på fötter igen? Eller är jag en av dem som har så bråttom att jag inte räcker ut en hand, inte stannar upp och får marken under den fallne att bli lite mer fast?

Jag träffar i mitt jobb framgångsrika kvinnor och män som på olika sätt ramlat på studsmattan och gör vad de kan för att komma på fötter och komma in i rytmen och hoppen igen. Ibland är de glada att bara hålla sig kvar på studsmattan. Och jag kan lova dig att det krävs att du stannar upp, tvärt för att du ska se. Som sagt är dessa människor framgångsrika, de är (i mina ögon) stora i det de gör och är.

studsmattaHoppa på

Den som gav mig metaforen är en ung kvinna. En kvinna som tar sina första steg in i vad som kallas vuxenvärlden. Och vad är det? Vad betyder “vuxenvärld”? Om vi får våra ungdomar att känns så här, denna svajighet och kanske hopplöshet, vad är vi för vuxna? Vad är det att sträva mot att vara vuxen? Jag vill hoppa i takt med alla på min matta och jag hoppas du vill hoppa med mig, hoppfullt, högt.

Hoppar du?

Fortfarande vrider och vänder jag på metaforen och jag är så nyfiken på vad du tänker när du hör den. Vad betyder den för dig?

Comments (0)

Post a Comment