Single Blog

Korsdrag

Vi fattar enormt många beslut varje dag. De flesta utan att vi ens reflekterar över det. Vi väljer och vrakar dagarna igenom. Använder vilja eller ovilja när vi väljer och väljer bort. Vi har kraften att välja och styra över våra beslut. Vår viljekraft är nära släkt med vår självkontroll. När vår viljekraft krockar med oviljekraft är det dock risk för korsdrag.

Viljekraft

Att vi stänger av klockan när den ringer på morgonen, går upp ur sängen och hur vi förflyttar oss vidare ut i köket är, som alla andra aktiviteter under dagen, val vi gör. Vi tänker bara inte på det, det är som att det händer av sig självt. Andra beslut som att vi snör på löparskorna och släpar oss runt i spåret, eller bestämmer oss för köttfärssås och spagetti till middag är mer medvetna val vi gör. Vi kan också välja att stanna i soffan istället för att ta den där joggingturen. Det är fortfarande ett viljestyrt val, även om det i kanske kan vara ett tecken på mindre självkontroll.

Oviljekraft

Även om de mesta av det vi väljer att göra och vara varje dag är saker vi knappt, om alls, reflekterar över är det ännu fler saker vi väljer att inte göra. Utan att reflektera över det. Samtidigt som du väljer köttfärssåsen till middag väljer du bort torsken, biffen, salladen och allt annat du kunde ha valt. Troligen utan att dessa bortval sker medvetet. Självklart ska det vara så, vi skulle inte fungera annars. Jag bara funderar över vilken kraft som är störst.

Självkontroll och korsdrag

Vi vet att våra hjärnor är föränderliga och vi kan forma dem under hela livet. Våra val av agerande är kopplade till vad vi får ut av att göra på det ena eller andra sättet. (Alla beteenden har en positiv intention). Vi vill ha en belöning, eller undvika komplikationer eller straff. Enkelt är att titta på löparskorna igen – jag tar min joggingrunda för att må bra men belöning kommer inte förrän efteråt. Väljer jag istället att stanna hemma i soffan framför tv´n så har jag belöningen direkt. Här kommer viljestyrkan in och det är troligt att det blir korsdrag om oviljan också vill ha ett ord med i spelet.

 

Det jag vanligen väljer (alltså hur jag beter mig) är det som formar min hjärna. För att jag ska forma och utveckla min hjärna behöver jag repetera. Om det finns en mattematisk formel för detta ser den troligen ut så här:

B+R=H↑ vilket betyder Beslut+Repetition= Hjärntillväxt.  

Jag gillar inte korsdrag, eller i alla fall inte effekten av det med smällande dörrar eller fönster. Jag gillar inte heller korsdrag i mitt huvud och risken för korsdrag är stor om jag blandar vilja och ovilja för mycket. Det gäller att bestämma sig och ha goda skäl att vika från planen.

Comments (0)

Post a Comment