Single Blog

Alfapet

Har du koll på med vilka ord du bygger dina meningar? Beroende på om du vill bygga en mur framför, eller en bro till dina mål fungerar ditt ordval som murbruket mellan brickorna i ditt dagliga alfapet.

Önska kostar ingenting

Jag vet, med 100% säkerhet att alla människor på jorden önskar sig något. Endel önskar sig mot något, önskar något mer och andra kanske önskar sig från något. I båda fallen är det så många som pratar baklänges. Använder sig av ett språk som hindrar och ökar avståndet till det önskade läget istället för att vända och vrida och kanske plocka bort några ord.

När, var, hur?

Du har säkert redan koll på hur din hjärna sorterar det den får höra, från andra och från dig själv genom dina tankar. De flesta vet att att ett mål ska formuleras positivt utifrån vad det är jag vill, inte vad jag inte vill. Ändå är det många som fortfarande förkunnar vad de inte vill ha. Det är skillnad på att ”inte vilja vara ensam” och ”att dela livet med någon”. Eller ”inte vara sjuk” och ”att vara frisk”. Att önska och att formulera önskan i ordalag som talar om VAD är helt gratis och riktit stimulerande.

När det handlar om att vrida runt och byta ut ord syftar jag på kraften med vilket ett enkelt ordbyte kan ta dig framåt. Vad är skillnaden mellan något svårt och något utmanande? Skulle du vara lika motiverad att lösa ett problem som att lösa en uppgift? Jag är det inte. Jag uppskattar utmaningen i att lösa en uppgift mycket mer än svårigheten att lösa ett problem. HUR du väljer dina ord, även om de kanske är synonymer enligt lexikonet, har också sin charm och kan göra livet både roligare och lättare.

Om du inte har något snällt att säga så ska du inte säga något alls är något jag hört sedan jag var barn. En bra regel som jag tror alla hört men inte fullt så många lärt sig, framför allt inte när de pratar med sig själva. NÄR du ska säga något, önska något kan också ha betydelse för resultatet du får. När har också, när det gäller målformulering, syftet att framhålla när du vill ha det du vill ha. När du önskar ha uppnått målet.

Alfapet

Så när du nu ska fortsätta på ditt livs resa så kan det vara bra att tänka på VAD du vill ha. HUR du meddealar vad du vill ha. NÄR du ska tala om detta liksom när du vill ha det. Så genom hur du lägger dina bokstäver och formar din ord bygger du broar till eller murar för dina mål. Spela så du vinner!

 

Comments (0)

Post a Comment